Sunday, October 4, 2009

debat inter-unit...di sini noktahnya...

Setelah 3 hr 2 mlm berjuang di medan perdebatan, akhirnya perjuangan kami terhenti dengan kekalahan terhadap Dream Team. Bagi aku, prtndgn debat inter-unit ini really mmbr aku satu pengalaman yg baru krn aku x pernah melibatkan diri dlm bidang perdebatan.. wak2 old skool pown cuma join pertandingan bercerita kisah2 al-quran. mndpt title no.7 best speaker dlm top10 pndbt terbaik spnjg pertandingan smmangnya mmbrkn kegembiraan di hati aku yg smmgnya dh lame x rase gembira yg amat sgt... walaupown, aku gagal deliver yg the"best wk2 quarter final en semifinal, aku kire dh sampai ke tahap tue mrupakan pencapain tbaik aku en the geng stkt ini.. rase juga ade bende gembira duk maktab nie...

Let's recap all da' 6 match back!!!
Pusingan Awal

Persidangan : 1
Masa : Khamis (mlm)
Usul : Youtube menjejaskan integriti
Jawatanku : Kerajaan (Timbalan Perdana Menteri)
Menentang : PPISMP SEM 1 PAI 1













Ini merupakan 1st time aku en the geng berdebat... kitaorg lgsng x wat rehearsal.. en aku rase yg nie aku dpt deliver dgn baek coz aku jelas dgn ape yg aku nk ckp. semua fakta kes dpt dibr dgn baek complete ngan bukti.. kkrgn pglmn en pnghujahan pihak lwn bg chance buat kami walaupown isi kami x la bbrp mantop pown.

Keputusan : Usul Diluluskan (KAMI MENANG dgn Margin 7)
Pendebat Terbaik : zumiela7 (buat pertama kali aku dpt menggenggam title best speaker)
Juri : Abg Rahmat aka Rambo


Persidangan : 2
Masa : Pagi Jumaat (9.00 pg)
Usul : Perpaduan Tanggungjawab Sekolah
Jawatanku : Kerajaan (Timbalan Perdana Menteri)
Menentang : PPISMP SEM 1 RBT 2







iNI adalah persidangan paling aku sakit ati bkn krn kekalahan (yg nie pown 1 aspek) tp sgt sakit ati coz ktaorg tgk usul nie beyond yg dituntut..spttnye kitaorg buktikn tanggungjwb sk (guru/pentdbrn/murid) sbgnya tp kitaorg pusing kpd dasar2 yg krajaan watplak... mmg syokla kne fire.. dhla tue, kitaorg igt nk kecilkn skop (kononnye) tp mkn diri coz mmg x spttnye.. aku plak rase yg sidang ni aku lbh bsedia.. tp kate juri, too emo!! mgkn tlalu yakin sgt agaknye... Kate juri, dua2 slh.. baek krajaan or pmbngkng..


Keputusan : Usul Ditolak (KAMI KALAH dgn Margin tipis)
Pendebat Terbaik : syazwan
Juri : Abg Aripp (best debator of all aka Ratu Debat IPGM-KSM)



Persidangan : 3
Masa : Pagi Jumaat (11.00 pg)
Usul : Upin Ipin Manifestasi Perpaduan Kaum
Jawatanku : Pembangkang (Pembangkang Pertama)
Menentang : PPISMP SEM 1 PAI 2













inilah persidangan yg plg aku suke coz jumpe bebudak pAi 2.. maklumla bebudak pai adlh idaman sume student ppismp en diaorg gak pyah utk digoda...nie 1 st sidang diaorg kalah.. sgt best sbb kitaorg menang.. satu kemenangan yg sgt tdk dijangka... aku igt lg, wak2 umum usul tue, aku mmg gmbr giler... sgt tdk diduga coz fakta kes diaorg kuat gak... aku bidas ikut pmikirn aku jer... kalu kire diaorg ble menang tp mngkn mmg takdir kitaorg menang kot... nielawh sidang terbaik bg aku.. performance terbaik aku adlh ketika sidang nie... xkn aku lupe... aku gelar ninja kat pmbngkg ke-3...cian dier...

Keputusan : Usul Ditolak (KAMI MENANG dgn Margin tipis)
Pendebat Terbaik : zumiela7 (2nd time best speaker)
Juri : Kak Ima



Persidangan : 4 (sidang penentu utk ke quater final)
Masa : Malam Hari Jumaat (9.00 mlm)
Usul : Sistem Pendidikan Menyemai Perpaduan Kaum
Jawatanku : Pembangkang (Pembangkang Pertama)
Menentang : PPISMP SEM 3 RBT 4














utk sidang nie, kitaorg sbnrnye byk gak kliru sbb diaorg fokus sk integrasi... den, kitaorg paham sbp integrasi... pas2 diaorg pown layan ape yg kiatorg x paham...akhirnye sume x paham en jahanam... nielah 1st time kitaorg fight dgn senior...sronok gak.. erm, performance aku ok tp x sebaik sidang 3..juri siap ckp yg ke-2 pasukan cm mangkuk coz buat otk die jd giler ngan hujah yg ntah pe2..xpela.. nk wat cmner??? cm g2laa.sgt x caye aku dpt best speaker kali ke-3....


Keputusan : Usul Ditolak (KAMI MENANG)
Pendebat Terbaik : zumiela7 (3rd time best speaker)
Juri : Abg Jai


~Role Call~

ktorg diumumkn sbg pemenang sidang 4 en layak ke suku akhir (quarter). sgt syok coz dpt naekkn nama KS... aku diumumkn antr 10 pendebat terbaik spnjg prtndgn (posisi ke-7).. sgt sronok coz cm x caye... popular la skjap!!!hihi... congrats wat izzul sc (antr best frenz yg aku rapat kat ipgm nie) coz di posisi ke-5 best speaker...


Peringkat Suku Akhir

Persidangan : 5
Masa : Sabtu (9.00 pg)
Usul : Karam Singh Walia : Pencemaran Masih Sama
Jawatanku : Kerajaan (Menteri Pertahanan)
Menentang : PPISMP SEM 1 PAI 2









match nie yg plg kelakar spnjg 6 sidang yg kitaorg take part & sidang plg mengecewakn bg aku... pertame, coz spnjg pdebatn byk giler unsur humor... hujah ntah ke maner tp sume ckp bkn maenla kononnywe... although we won, tp di akhirnya, jury comment "why zumiela7, you are too bad??? i'm not played my role as the 3rd speaker?? oh, pedas gile coment yg dilemparfkn oleh jury... malu giler dpn bebudak pai ari tue... sgt malu en sedey.. sebenaqnye, aku lbih suke di posisi ke-2 or pertama sbg pm tp ntah maybe too confident smpai ntah ape sbnrnye yg aku ckp... kate sorg jury, (kak tp x tau name), die sungguh kecewa coz die dgr aku nie bagus tp knape hari nie x sebagus spt sblm nie??? aku pown x tau... maybe coz aku dh smpai tahap quarter nie, so aku aku rase menang or kalah tak kisah... asalkn ble naekkn name ks dh cukup... tue clap aku... apkn daye!!nie gak 1st time debat kat dewan besaqq!! tp kekecewaan aku x thenti di sini...


Keputusan : Usul Diterima (KAMI MENANG dgn MARGIN tipis)
Pendebat Terbaik : farhana
Juri : Abg Jai, akak xtau name tp cute, en abg sorg tue tp noname!!!

Peringkat Separuh Akhir

Persidangan : 6
Masa : Sabtu (12.00 tghr)
Usul : Mawi : Mangsa Media
Jawatanku : Pembangkang (Pembangkang Pertama)
Menentang : Dream Team

yg nie merupakan kemuncak match debate en match yg plg laha*** serta ba** bg aku coz kitaorg dikalahkn dgn teruk oleh mereka... dream team merupakan satu1 nye team yg pegang rekod x pernah kalah spnjg pertandingan... well, bedebat ngan mereka mmembuka mata kami yg sepet ini... aku skali lg gagal mainkn peranan aku sbg org ke-3... ketika turn aku, dgn aku2 skali pening ape arah usul hr nie... tp bg aku eyna wonder pnyelamat sbb die ade unsur humor dlm match tue...kitaorg klh dgn 5 hakim bg 5-0... tahniah pd abg ariff coz aku kagum dgn style die... (knape org name ariff musti teror debat???) en, aku mmg bnci giler mawi.. knape ko jd tajuk usul??? en knape xder pix?? coz sidang nie laha*** sgt...

Keputusan : Usul Diterima (KAMI KALAH dgn MARGIN ???)
Pendebat Terbaik : abg ariff
Juri : 5 org!!!



Akhirnye, begitu tamatlah perdebatn spnjg 3 hr tue... pd mulenye aku dh start putus asa en xnk libatkn diri lg, tp kesemua org diskllng dh build up back my confident level... insyaallah, next year kami akn pastikn team kami ke akhir spt senior ppismp sem 3 ks yg akn menentang dream team.. team yg bg aku plg bgus en also pu*** (hihihi..sajerje..) kpd team kak ana, all da best en kami akn support agar team ks menang...

rekod :

menang : 4 x
kalah : 2 x
best speaker : zumiela7 3 x


zumiela7 said ~ bkn senang nk bedebat en xkn aku lupe kpd sume yg percaye pada kebolehan yg ade pd aku..thanxss kpd senior2 (abg jai, abg aripp, abg akhim, abg rahmat en etc) yg organize prtndgn nie skaligus mmbr peluang buat kami utk tnjkkn bakat yg terendam ini.

4 comments:

H.R PuTeRa YuSoFF said...

ko kutuk aku ek.
hahaha...
debat satu seni yg hidup yg bukan sekadar bercakap...

mE iS aS said...

sokay dear.as long as u exposed to dis world..n sometimes its open up our eyes n make us fun...no more esemen..huk3

Anonymous said...

ala.
yg jd juri tu pn
tapaham ngan konsep
kerajaan bawak.




penonton debat pusingan ke 4

mE iS aS said...

aku pum tarak faham ape diorg debatkan..dgr2 negara G bape ntah..kuang3