Friday, April 30, 2010

jumaat lesson

hari nie hari pertame cuti..
bosan tahap gaban..



bgn je, lps bg mkn ikan jiran aku, Arif, [thanxss sbb belikan nasi utk aku pagi nie]
aku pown start watchin' gLee latest episoDe.. pastue tgk Dunia Baru the movie..
mmg lawak tp sbb tgk sorg diri, bosanla plak ketawa soraNG2..

bdw, sape erk ade kolekSI dunia baru the SERIEs??? rindu arr cite nie!!!
lawak nak mampooss...

aku nak share somethin psl hari nie
bila tibe hari jumaat, mcm biase Kaum ADam pown akn prepare utk pegi solat jumaat..
x terkecuali lah aku..hari nie siap lmbt ckit sbb cbuk on9...

cume yg aku sedey, dgn sikap sstgh rakan aku yg skdr melepaskn tangan je utk x nk pg solat jumaat



alasan mereka :

"mane ade bas hari nie nk bwk kite pg masjid"
"senior ramai balik, nk tumpang sape??"

aku yg mndgr , hanye terdiam sktk...

yg buat aku sedey, sbb diaorg xde pown usaha utk pg brsiap pg mandi or etc,
sebaliknye rileks en cbuk tgk muvie en cite kartun.. [geramnye]

bila aku kate,

"xpela, kite try jela tunggu kat bwh, mane tau ade senior yg kasi tumpang"

lagi sakit nye ati, diaorg jawab, {dgn muka selamba]

" aper lg, ko pergila tunggu kat bwh.." (perli nampak)

ermm, aku pown [dgn lgkp berkain pelekatnye, pgla turun en tunggu kat bwh..]

aku mslla nk tzkirah lebey2.. nnt diaorg ckp plak,

"mcmla ko tue baek sgt zaem"

"ala, xyah tunjuk alimla zaem"

bagi aku, korang dh ckp besar en matang {pandai plak tue kalu nk bckp bab2 agame], so, pepandaila fikir..

alhamdulillah, ketika tunggu kat bwh tue,ade sorg senior ajax tumpang naek moto die..

mulanye nak naek motor 3 org skali dgn clasmate aku Yoe en Faizal tp, dh senior tue ajax tumpang, so pg lalu..
[thanxss gak kat abg senior tue, aku taney die asl mane, die kate die asl New Zealand..layan jela]

bile aku balik dr solat jumaat, member aku bgtau yg sbnrnye ade bas tunggu kat blkg hostel..
cume ade 5 org je yg naek bas tue..huhu

so, salah siape????

dekat sini, aku nak share ckit psl kelebihan solat jumaat ::


KEWAJIPAN SEMBAHYANG JUMAAT

Sembahyang Jum‘at adalah salah satu diantara kewajipan yang termaklum berdasarkan al-Qur‘an dan Al-Sunnah, orang-orang yang mengingkarinya dihukumkan kufur.

Al-Qur‘an menjelaskan mengenai kewajipan sembahyang Jum‘at,

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jum‘at, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyangJum‘at) dan tinggalkanlah berjual beli (pada saat itu); yang demikian adalah lebih baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya)”.

(Surah Al-Jum‘at: 9)

Berdasarkan ayat ini dan ayat-ayat berikutnya, Allah memerintahkan umat Islam bersegera ke tempat sembahyang Jum‘at (masjid) sebaik-baik sahaja mendengar seruan azan serta meninggalkan kerja masing-masing seperti berjual beli dan kerja-kerja lain, untuk pergi ke masjid mendengar khutbah dan mengerjakan sembahyang Jum‘at. Setelah selesai sembahyang, mereka digalakkan meneruskan usahanya mencari rezeki sambil banyak mengingati Allah dalam segala keadaan. Mereka yang mematuhi ajaran Allah yang demikian itu akan beroleh kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Rasulullah juga mejelaskan mengenai kewajipan sembahyang Jum‘at tersebut berdasarkan sabda Baginda yang maksudnya :

“Sembahyang Jum‘at adalah hak yang wajib ke atas setiap orang Islam dengan (mengadakannya) secara berjemaah kecuali empat iaitu seorang hamba, perempuan, kanak-kanak dan orang sakit”.

(Hadis riwayat Abu Daud dan Al-Hakim)

Oleh itu, Allah Subhanahu wa Ta‘ala menetapkan hari Jum‘at sebagai hari besar mingguan bagi umat Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam serta memerintahkan mengadakan satu sembahyang yang khas menandakan kebesaran hari Jum‘at, bagi menggantikan sembahyang Zuhur.


KELEBIHAN HARI JUMAAT


Di antara kebesaran dan kelebihan hari Jum‘at itu ialah penghulu segala hari. Pada hari Jum‘at telah dijadikan bapa segala manusia iaitu Adam ‘alaihissalam. Pada hari itu juga diberikan satu saat di mana segala doa dan permintaan akan dikabulkan kecuali perkara-perkara yang maksiat sebagaimana Rasulullah bersabda yang maksudnya :


“Sesungguhnya hari Jum‘at adalah penghulu segala hari dan hari yang paling besar di sisi Allah Subhanhu wa Ta ‘ala iaitu hari yang lebih besar daripada hari raya Adha dan hari raya Fitrah, pada hari Jum‘at itu terdapat lima kejadian iaitu hari yang dijadikan Adam ‘alaihissalam dan Baginda di turunkan daripada syurga ke muka bumi, dan pada hari itu juga wafatnya Adam ‘alaihissalam, dan Allah mengurniakan satu saat di mana doa-doa dikabulkan kecuali doa-doa maksiat, dan hari Jum‘at juga akan terjadinya hari Kiamat”.

(Hadis riwayat Ibnu Majah)

Hari Jum‘at juga adalah hari pengampunan daripada Allah kepada umat Islam baik yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Dalam hal ini Rasulullah menjelaskan kelebihan orang yang berwudhu di rumahnya kemudian pergi ke masjid untuk menunaikan sembahyang Jum‘at dalam sabda Baginda yang maksudnya :

“Sesiapa yang berwudhu dan menyempurnakan wudhunya, kemudian dia (pergi ke masjid) untuk menunaikan Jum‘at, lalu mendengar dan tidak bercakap (ketika khutbah dibacakan), maka diampuni dosa-dosanya yang ada di antara hari Jum‘at itu dan hari Jum‘at berikutnya dan ditambah tiga hari lagi. Dan sesiapa yang bermain-main dengan anak-anak batu (ketika khutbah) telah berbuat sia-sia”.

(Hadis riwayat Muslim)

:: sekadar berpeSanan ::

bukan niat aku menulis post ini utk membuka aib orang laen dan jauh sekali utk menunjukkan yg aku ini kononnye seorang yang bagus sgt dlm hal ehwal agame [aku jauh lbh tahu yg aku pown byk gak buat dose,huhu], cume dlm khdpn sehari2 kite, kite tlh byk melakukan dosa tanpa kite sdr, jadi mengape ingin mencemarkan hari jumaat yg mulia ini dgn dosa yg sbnrnye boleh kite elakkan..


~gambar skdr hiasan semata2~Align Center

Thursday, April 29, 2010

GeLak en GaLak

saat aku menulis ketika ini,
aras blok aku agak sunyi sbb semua org suda pulang ke kampung halaman masing2
lebih menyayatkan ati sbb rumate aku, Muaz SaiD pown balik ke
kg halaman die di alor Setar kedah..
smlm kate x balik, tetibe balik plak..sedey weyy..huhu

tp d'sblk sedey tue, ade gak yg lawak nye..
td, aku pown bukak fb mcm biase en terperasan la plak
status ma kazen,

Nurul Amira Aziz

:: yg berbunyi mcm nie ::

" penah x sesaper terpk ape prasaan kambing yg jatuh longkang tu then kite gelakkan dye???...xkesian ke?? "



mmg tgelak sakanla aku bace status die

aku pown cube la teka, agaknye die nk wat analogi kowt
tp, bile kambing tue diumpamakan sbg manusia,
x lawak la plak bg aku..



tp aku rase,
mmg sebab kambing tuela yg buat aku ketawa terbahak2x



jahatKAH aku???

dlm pada itu {cewah, ayat bm}, aku terpikir gak, kalu manusia pown yg jatuh,
x semua org akn kesian [gelakkan kuat2 lagi adalah], inikan pula
seekor kambing...[teringat plak classmate aku yg antOO kAMBing]

:: morAL of the STory ::

xnk kene gelak, jgnla jatuh longkang!!!hahahaa

cniey gak aku nk share somethin yg interesting utk di"sharing" bersame

seseorg tidak akn mudah berasa kasihan sekiranya perkara buruk menimpa org len sehinggalah perkara yg same menimpa dirinye..barula die sedar bagaimana rase en perasaan org tersebut (betul kowt..itu cume pndpt aku)



taG of FIVE-Khamsah


tetibe plak
berminat nak try "tag~mengeTAg" nie
credited to
http://chentahomosapien.blogspot.com/

sesaje isi mase lapang wak2 kuliah EN aSHAARi yg xde hari nie
pnjg berjela aku mesej die nk tanye klas hr nie ade ke x, die just balas ::
"tru"
3 words..uhhh..sabo ajela..




1- FIVE name that people call you

* zaim
* angah

* ebak

* najmie (1 dlm sejuta yg panggil name nie..mmg tsentuhla )

* eiym (terharunye bile org panggil cm gini)

2- FIVE important dates in your life

* 14 march 1991 (i was born)
* 14 every year (dh bezday aku..mustila suke)
* 12 sept (birthday die)hehe
* 1 julai (bday mak aku, my beloved autie en birhday member kamceng aku, emo)
* 13 julai 09 (jumpe die)

3- FIVE things that you done yesterday

* moody
* dinner lmbt
* spent time kat library
* jd bloggerz addicted balik
* berukbend aku rosak (bkn aku buat tp jd sndr)huhu

4- FIVE ways to be happy


* bace quran sokmo
* buat org hepi
* borak ngan member2 kamceng (ida, muni,emo)
* online internet (blogging/facebooking)
* ingt die aarr.. (notie la ko jaem)

5-FIVE favourite movies


*ketika cinta bertasbih
*moulin rouge
*ade byk tp nape x ingt erk....charlie en chokolat factory
*nine
*shrek (hahaha)

6- FIVE favourite hobbies

*facebooking
*download ape2
*blogging
*borak2
*makan kowt (huhu)

7- FIVE favourite people

* kak ngah nadiah (ma kazen)
* kak long jaja
* siti nurhaliza
* misha omar
* SI diA

8- FIVE favourite places for vacation

*genting higland
*times square
*sabah
*singapore
*bilik sndr (309 b hostel ibn majid)

9- FIVE reasons you answers the survey

* bosan gile skang nie
* saje nk try
* nak refresh memori dlm otak
* teringat perihal sokmo "tag-mengetag orang dlm fb"
* nak isi somethin dlm post kat blog (bole trime x jwpn nie)

10- FIVE persons to tag

* kak nora
* emo
* kak moon
* hafix san
* maiya

note ::
kpd member2 yg aku tag, kalu korang x wat mnde nie, ciap korang...maleh den nk komen dh kat blog korang (hahahha..ugut nampak???saje je) satu ag, jgn bg jwpn entah, x tahu, x ingt..jwpn berulang..siap korang...

saper terkena tag kat soklan 10 tue, so kenela jawab (huhuhu)
bg aku, sesape rase rajin en nk try, bole je!!! syok pe!!!

org yg terkene tag nie seolah2 mcm dpt grammy awards..huahuahuahua.. so last2 tue, bgtaula prasaan korang dpt grammy award nie.hehehe



zumiela7 said ~
"saye berase sunggoh hepi en spt tdk percaye mndpt award ini..trima kaseh buat semua peminat yg mmbr sokongan, kpd produser, media cetak en insan2 teristimewa, terima kaseh buat anda semua...hahahha"

Wednesday, April 28, 2010

BEautifOOL


as we all know that beautifool is subjective....
today i'm gonna share with u guys what i really think that BEautifOOL is all about..

..when u really cared of somebody,
but then the person just doesn't care bout wat good en bad things happened 2u,
that is BEautifOOL..

..when u done ur best 2do somethin, but people just keep blaming you,
that is BEautifOOL...

..when u had do evrythin 2 make ur family (or should i say parents) heppi en feel being very proud of you, u succeed after all, but one day, u just wanna get what u really want, but they forced u to do somethin that u dont want,
that is BeAUTIfOOL..

..when u do all ur best 2provide them a better life en make them comfortable,
but then they just dun appreciate ur hardwork,
that is BeAUTIfOOL..

..when ur mom breaks ur heart, she cried (u r the one who supposed to cry)
but then ur father blamed u for that mother's tears, he doesn't want to talk with u (almost 3 months for eg),
that is BeAUTifOOL...

..when u befriend with somebody, u assume him as ur own sibling or brother (although people keep talking that both of u are just like a gay couple..hahahha), u take good care of him, but one day, he hurt you by words or actions, en then, he doesn't wanna appologize 2u back bcoz of his ego i think (dgn member sndr pown nk ego,huhu),or forgot to tell, maybe he is heartless too,
that is BeAUTifOOL too...

..when u always wait for somebody,
but they always left you behind,
that is BeAUTifOOL... (this one is really beautiful)

..when u r in the rite place en situation (u are right),
but people still looks u like a wrong person (some of them keep smile en laugh at you..what the hell),
that is BeAUtIfOOL..

..when u swear to God that u will never forgive the person who keeps en always blamed you (although just simple matters) after all the kindness that u had done to them,
that is totally BeauTifOOL..



..if all those things are really beautifOOL, that means, aku sgt ChANTEk!!!huahuahua
(cam senior aku, Arif AizuDin sokmo cakap)

Tuesday, April 27, 2010

:: Kau PerGi Jua ::

..kau pergi jua..

tetibe plak terdetik nk post tntg 2 kwn aku yg akhirnye memilih jln mereka sndr utk trus survive instead of the "perguruan" route!!








this is Hafix~san..taekwando master wannabe!! gudluck 4dat..
die niey, pelik ckit...nak kuar mktb tp cara mcm x nk kuar!! asignment, klas sume anta, attend!!! dgr kate, die cm nyesal gak di akhirnye sbb xdpt msk balik!!! xtaula...u choose ur own road!!! so, heppi guys with ur choice!!











with hanis aka wan20!!! budk paling senior dlm batch kamiey!! 21 kalu xclap!! die nie mmg slambe!!! xpdulikn ape2 walau tsunami, tofan melanda!!! x taula die buat ape skang!!!
utk mndgr suara die utk dlm sehari tue amatlah susah!!
suara die tidak terharga gile!!!!hahaha










gudluck 4 both of u!!!
rest in peace guys!!! huahuahuahua

:. RespoNSibility .:

ResPonsibility...
its easy to say but hard to carry on...
it almost bout 4 months since i've been the KU for my unit...
its kinda one of interesting part of my life here at ksm...
there's some1 ask me

"seronok dok jd ku?"

well, when asking "seronok", its totally seronok but sometimes its quiet chalengging as people really count on you..

so, in about 2 months from now, i'm going to pencen en join the ex-ku group!!

continue to carry this title next sem??? no way bebeh!!!

it's better to giv the opportunity to those who really WANT IT !!!

anyway, thanxs to my PKU, miss aina afifah 4helping me for the entire semester!!! thanxss gurl.

[its like a tribute for her in this post]

to others, who really understand me, love yaa so much!!!

thanxss to you bois en gurls, who elected me as their lead this time!!
i hop dat u guys enjoys the couple of memorable, enjoyable en hardest time with me]

well, actually, it's so seronok being a KU...
u will neva forget da experience!!

* i just hop dat 4da next time...... erm, its better not to finish this words cause maybe he will think dat I'm not trusting at him!!! nonono!!!

bye-bye KU...

Thanxss to all my collegues, understanding spouse (hahaha..perasan), lecs, frenz, mr. norisin, un, en others who helped me throughout the semester!!! thanxss dude!!!

sowey 4 all the mistakens dat i'd done along my career (huahuahua)

to McNa, jom balik kampung!!! kite dah pencen!!! to upcoming lead, gud luck 4 da job!! u will never regret with ur job as Ketua Unit..believe me~!!!

anyway, it just a responsibility!!!hahahahaha

Sunday, April 25, 2010

sMiLe

Smile

Smile though your heart is aching
Smile even though it's breaking
When there are clouds in the sky
you'll get by.






If you smile through your pain and sorrow
Smile and maybe tomorrow
You'll see the sun come shining through
For you.





Light up your face with gladness
Hide every trace of sadness
Although a tear may be ever so near
That's the time you must keep on trying
Smile, what's the use of crying
You'll find that life is still worthwhile
If you just smile