Wednesday, May 26, 2010

tanye je laa...


esok last paper,
Pengajian Sosial 2
[Geografi manUSIa + etnOgrafi + sOsiOLoGY + BASic eConoMy]

harap2 bLe scOre baeQ punye
mcm other paperz

..lamer dh x write new post..

kaLu ade nak tanye ape2 kat aku,
jgn segAn2, [mcmla aku nie profesor ker ape]
pergi je kat c-ni,


teKan dekat sini!!!!




bdw, kalo korang bosan, sign-up arr mnde nie..sronOk gak kowt
tp plg beshh kalau korang jwb soKlan tue dgn se"honest" yg mgkn
baru syok...

satu agi, formspring nie die connecting gak dgn facebOOk,
so kire ok gak arr

saJe promote formspring aku nie sbb
baru jgak arr sign Up..
BOSAN asyik dgn FB je memanjang!!!

hari nie gak,
sgt seronok sbb bole chat dgn cikgu kesayangan wak2 sk rendah dekat facebook.
ntah cmne ble jumpe dekat fb..[jejak qaseh..huhu]
CikgU SamaeYah namenye!!!

di samping itu [hahaha], cuti x lame dah
3 Jun 2010
bas tranNasiOnaL kali nie pukuL 11.00 mlm
:: destinasi aku ::

dUngun - muadZam shah - negeri 9 -
BARULah homETown KUALA Lipis


x Lupe gak nak enjOy dekat KL cuti nie dgn memberz2


Wednesday, May 19, 2010

I pRomise...

:: i pRomise ::






i pRomise

everything will not be the same anymore

i pRomise

I will not do those things again

i pRomise

i tried to not to think like that anymoRe

i pRomise

that i will change myseLf if that will make life better

i pRomise


everything will be fine

i pRomise


that i will be honest with my wordS en actionS


i pRomise

that i will keep my promiSe


Tuesday, May 11, 2010

buDak Kechik

semalam K.A.M.i.e.y
aku, emo, kak moon, eyna wonder
pergi celebratez befday

Budak KechiK

or literally known as

WAN NURUL SYAHIDA BT ABD RAHMAN


befday gurlz


Restoran Bahtera merupakan destinasi pilihan

actually, kteorg dh lame plan nak kuar ber-5 bersame2 tapi baru mlm smlm baru berpeluang,

kebetulan menjelang befday budak kechik nie, so, kire celebratez skaliLa.

:: my wish for her ::

hey budak kechik, dah beso rupenye mu..pasnie kene jadi matured sket..[sket je..hehe],
jgn notie2 [bile teringat perangai die yg ngade2 en childish tue, bercampur rase geram en nk sengkeh kepala je rase], tapi xpe, sbb die x baligh lagi, its ok..[haha]

I hope that you will always be heppi with ur life..
kejayaan en kebahagiaan akn sentiase menjadi milikmu

menU Smlm ::

aku en Kak mOOn ~ chicken cHop
emo ~ lamb choP
EynA ~ bOLOgne sphagetti
befday gurlz ~ hot en spicy chicken sphagetti & french fries

(melantak kitaorg abis2san mlm tue sbb allowance dh masuk..hehe)




Lamb ChoP yg dibaham oleh emo




aku dengan befday gurlz




from left :: emo, budak kechik, aku, eyna




emo, ida, kak moon, eyna

[tukar photographer plak..hehe..aku la tue]


smlm gak ade sesuatu yang agak melucukan telah berlaku ..hahaha
biar kami ber~5 jela yg tahu..huhu




budak kechik dgn .....


:: fiNaL WordS ::

having such a great time with them..we had so much fun together


Monday, May 10, 2010

define me!!!

define me

the meaning of


FORGIVENESS

Is it true that when we try to forgive someone, but actually at the same time, we're not forgive them at all or not with full of our heart,

is still we called that FORGIVENESS??

[What am i saying?? hehe]

&

HONESTY


how can we define honesty??


am I ready for that??

Sunday, May 9, 2010

La x-tra Vaganza

smlm ade social nitez utk bebudak course social science
kat ipgm kampus sultan mizan

dgn gaye casual en simple,
aku pown enjoy melayan kehangatan mlm tersebut [????]

as yg sgt sweet dgn black & white


aku dgn kak tim yg comey


nmpk sweet plak bile "kenen2" kan si peJal dgn kak MooN




K.A.M.i.e.y


kini hanye ber~3



befday boi, alif chombie!! dgn kak shark en abg fahmi [mcm anak beranak plak]

again, i wished you hepi 19th befday!! jgn nakal2...
thanxs for being my friend
kalau nak kenal siape die insan chubby en sweety nie [hahaha],
check kat cniey
alif kamiL






4 x-tra ordinary guyz during that nitez from left [Sapiex~adamz~Emo~nUaR]




2 hencem en cool besh frenz [sapiex w/ goat loverz, amRiey]




with gorgeous en hot chick emcee mlm tuu!!! hahaha



tobat smart sapiexx




emo yg xle blaa...

:: so, kate2 akhir cm biase ::

don't trust too much on yourself en others!!!
[?????]

Thursday, May 6, 2010

aku pengacau???



mlm td, slps aku solat isya, aku telah diganggu dgn 1 panggilan telefon
drpd sorg apek cina yg menuduh aku mengaco en merampas isterinya!!!

ape??????

bia betul????

tensen-tensen-tensen

mulanye, aku x hirau sgt sbb ::

* aku ingat member2 lame aku saje nk ganggu
* salah nombor kowt

tapi lps tue, bertubi2 die call aku en ckp perkataan2 18sx..[????]

kali ke-3 bile die call, isterinye plak yg ckp

so, aku pown explainla dgn sebetulnye

isteri die trime plak..

yg pelik tue,

cmne plak bole msk no aku dlm hp apek tu??

fenin2-fenin2

tapi, lps tue, x abis agi [ingtkn dh settle]

suami die call agi..bertubi2


smpai pg td pown,
dlm prjlnn pg kuliah,
aku still terima ag panggilan

smlm, member2 aku dh tlg jwb panggilan tue
member2 aku pown style gile, diorg sound balik mamat tue
[ntah masuk kali ke brp dh die call smpai kul 12 smlm]

skang nie aku tgh konfuse

same ade nk biarkan aje or report polis.. [??? serius bunyinye]
ats tuduhan mengganggu (hahaha)-betul pe

kalu call tanye leklok xpe, ini x, sound dgn prkataan spt ba**, en mcm2..
sabo ajela

so, buat mase nie aku nk wait en c dlu...
pastue, br aku fikir next step..

aku bkn ape, sbb no tue no aku,
sbb tue yg buat aku riso nie


bdw, mak aku kalu tau aku kaco bini org, jgn kate nk marah,
sure tergelak2 smpai terguling2 la...


haa, mgkn korang nak try test mamat cina nie or bini die kan,
nie no die (mane tau, maybe korang kenal)

016-931896# (no. last tue teka arr..hehe..utk safety..)

satu agi, kalu aku terdesak nak awekz pon, xknla aku nk amek bini org,
dhla bini orang, cina plak tue,
hehehe

tapi kan, aku rase,
bini die maen kayu 3,
jadi nak cover hubgn die tue,
die ckp ade org ganggu die...
bini die pown buat2 tekan no,
pastue no aku yg mengena en jd mangse..
hahaha..amcm teori aku???



ape nilai moral kali ni erk??

" jgnla mengganggu kebahagiaan rumahtangga org laen "




Wednesday, May 5, 2010

siapa sebenarnya aku...

hajat hati nak update mlm smlm
tapi dsbbkan mengantuk gile lps tgk AIM,
jadi baru petang nie aku update bloggie ksygn aku nie

smlm tiade ape2 yg menarik sgt rasenye,
cume aku test burger arnab smlm (hahaha..perlu ke cite???)
beli kat cafe dekat ngan hostel aku.
sedap gak, rm3 siott..

smlm gak aku kembali memulakan xtvt brjoging di kala petang
bersama teman2 sekuliah aku yg len
slps hampir bbrp off sbntr



seronok~hepi~letih~enjoy


malam tadi gak aku TERINGAT kenangan manis sewak2 pg umrah dulu




my elder en younger brothers in front of masjid an-nabawi


ptg nie sbnr en sepatutnye ade 2 agenda menarik yg perlu aku buat ::

1-latihan caklempong
2- pergi mandi ngan memberx2 kat lata belatan

howevea, latihan tue diawalkan dlm pukul 1.00 td en samb hari esok plak

tntg pergi lata tue plak, sbnrnye aku sengaje malas nk pergi
sbb xde mood rasenye nak mandi-manda
(biar pown sbnrnye aku mmg antoo lata, kalo turun, mmg susah nak naek)

ati aku still agi x selesa lps "incident" hari tue
so, aku decide, xnk pg..member aku si alif pown x nk pg gak..

bdw, tujuan aku post kali nie nak buat mende tag-mengetag nie
bbrp hari yg lalu member kamceng aku, si
emo telah tag aku,
jadi, kne wat gakla, kebetulan aku nmpk cm menarik je tag tue

taG tue brbunyi cam ginie,

(a) Tulis 23 perkara rawak (random) tentang diri anda (tak kisah ler benda tu fakta ke angan-angan ker cita-cita ker imaginasi ker tentang 'body' ker awek, pakwe, makwe etc.)


(b) Tag lak benda ni kepada rakan blog anda (sekurangnya 5 orang)

(c) Kalau tak ikut peraturan, di mana keseronokan "TAG-TAGGED-TAGGING" ni :)



soklan a

1-aku lelaki (hahaha..sbb ramai org ingt zumiela tue pompuan)

2-memang minat giler desperate housewive..(sggp buat ape saje demi nk tgk DH)

3-dah mula gile balik blogging

4-sgt sensitif en sensetap (ye erk???)

5-akn jadi cikgu x lame agi (walapon x prnh tpikir dlm otak aku ni yg aku akn jd cg)

6-satu kampung en 1 taman ngan ct nurhaliza (hidop org lepeh)

7-seorg yg pemalu (hehe)

8-suke sgt dengar en layan lagu kat mp3 en H/phone

9-boleh bwk kete auto je (manual?? coming soon)

10-nak sgt pergi sabah en dpt ngajo kat sane

11-takowt tgk diri sndr dlm video or rakaman ape2 arr

12-simpan impian nak panjat genting highland

13-lbh minat subjek bm drpd subjek ks

14-suke dance en berkhayal...hahaha

15-mmg layan kalu tgh2 mlm dapat minum nescafe or hot drink..yupp

16-bengong seketika wak2 sampai kat no 16 nie ( x tau nak tulis ape..huhu)

17-seorg yg x bole idowp tanpe laptop/hp/berukband disisinye(alamak!!!)

18-suke buat perangai mcm org gile en galak x tentu pasal(nak lupekan mslh kowt)

19-suke layan lagu slow (masyuk siot)

20-x suke kene marah or tengking walopown aku yg salah (ckp arr leklok..)

21-kuat merajuk (lelaki merajuk??? hahaha)

22-otak kekadang senget ckit tanpe disedari

23-suke buang mase ngan online en buat mende2 cam ginie


soklan b

korang aku tag ::

1-fitrahFea
2-nuruL aLia (senior ks aku)
3-mujahid
4-saiedah
5-kembatoLo

siap dah keje aku..hehe...
owh, bdw, muet dh settle..boleh rileks arr.. konpem dpt ben-10..hahahaha

ok, sebelum abis, xle lupe, kene bg kate2 en nilai moral ckit..hehe

" hargailah insan di sekeliling anda terutama insan yg rapat dgn anda walaupown terkadang anda merasakan
anda spt tidak dihargai kerana

rasulullah sentiase berpesan kpd umatnya utk berbuat baik kpd
sesama saudara dan SENTIaselah cuba utk memaafkan kesilapan insan yang berbuat tidak baik kepada kite (sukar bunyinye namun aku cOba..huhu)"

Monday, May 3, 2010

diuji???...pulak dah


hari nie tetibe dirasekan spt selesema aku smkn berleluasa..
start waktu cuti hari tue dah, tp ingatkan ok je...
jadi ku pikir, lantak aja..
tapi dh mula menjadi~jadi nie..
byk suda tisu aku yg abiss...aduss

cmne erk???



jawapan paling senang nye,
MAKANLAH UBAT!!!

[pelikla pesal waktu tulis previous post, ok je..
bile publish, jd jarak2 jauh..musti pelik org tgk post aku tue...hehe]

esok pulak test SpeAKiNG MUeT...
pukul 11.00 pg (aku sesi kedua)
TOBAT gabra gile..



ade sesape nak tolong ganti???

berbalik kpd selesema,
mmg selesema giler argh...

elok2 nak feel healthy awl bulan nie,
dah sakit menjelma
PULAK DAH!!!!


minggu nie dh start stuDy weekz
tapi aku rileks je...maleh gile nk study... [bajet star la tue]
PULAK DAH!!!!

takowt dgn test speaking esok,
tapi wat rileks je..maleh nk practise2,
PULAK DAH!!!

ntah mengape, terngiang2 di neuron dlm otak ku ini, teman aku bernasihat,

SENTIAseLah bermuhasABah diri
menilai diri
menghisab diRi


[insyaallah akan aku lakukan]


kenape kite sering diuji??,
[teringat lagu Sesekali diuji oleh N.i.c.E]
NIE nak share nie

aku jumpe info nie dekat laman nie...
diskusikpjm


3 SEBAB ALLAH MENGUJI MANUSIA


1. KIFARAH

Kifarah adalah ujian ke atas orang yang baik tetapi terlanjur melakukan kejahatan. Maka ketika ketika itulah ia diuji oleh Allah. Tuhan menjadikan kesusahan dalam ujian itu sebagai tebusan untuk menghapuskan dosa dan keterlanjurannya. Ertinya, Tuhan membalas kesalahannya di dunia untuk melepaskannya dari balasan di Akhirat.

Ini adalah lebih baik kerana azab di dunia adalah lebih ringan berbanding azab di Akhirat. Dengan kifarah orang baik itu akan mendapat peringatan dan amaran atas kesalahan dan keterlanjurannya lalu bertaubat kepada Allah.

"Dan Kami timpakan kepada mereka azab supaya mereka kembali ke jalan yang benar
(Az-Zukhruf : 48)"


zUMieLaKate :: mungkin kite dalam kalangan mereka ini???

2. BALA

Yakni ujian ke atas orang jahat yang sedang melakukan kejahatan. Allah jadikan ujian itu sebagai hukuman di dunia sebelum dihukum di Akhirat dengan hukuman yang lebih berat. Dengan kemurkaanNya Allah turunkan kepedihan di dunia lagi sebelum diazab di neraka. Mereka akan diazab dua kali, pertama di dunia dan kedua di negeri Abadi.

Ringkasnya, bala ialah bentuk ujian ke atas orang jahat yang sedang melakukan kejahatan.
Umat Nabi Nuh ditenggelamkan banjir, Firaun ditelan Laut merah, Qarun ditelan bumi, kaum ¡®Aad, Tsamud oleh hujan batu dan bencana alam yang lain.

"Dan jika mereka berpaling (ingkar), Allah akan menyeksa mereka dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan mereka tidak akan mendapat sesiapa pun di bumi ini, yang akan menjadi pelindung dan juga yang menjadi penolong.
(At-Taubah : 74)"

zUMieLaKate :: mungkin kite dalam kalangan mereka ini???


3. IBTILA'

Ini adalah ujian terhadap orang baik yang sedang melakukan kebaikan. Ini adalah tanda kasih-sayang Allah kepada hambaNya yang taat. Justeru dengan Ibtila hamba itu akan mendapat pahala dan ditinggikan pula darjatnya di sisi Tuhan. Jika tidak diuji, bagaimana hamba yang taat itu hendak mendapat pahala sabar, syukur, reda, pemaaf, qanaah dari Tuhan. Maka dengan ujian bentuk inilah ada kalangan para Rasul ditingkatkan ke darjat Ulul Azmi yakni mereka yang paling gigih, sabar dan berani menanggung ujian.

Ringkasnya, Ibtila ialah ujian ke atas orang baik yang sedang melakukan kebaikan. Golongan para Nabi, siddiqqin, syuhadaq dan solehin adalah mereka yang sentiasa diuji dalam bentuk Ibtila ini.

"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu?

Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya:

Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah). (Al-Baqarah : 214)"


zUMieLaKate :: mungkin kite dalam kalangan mereka ini???





jadi, mmg normal sesekali kite mengeluh dan mula menyalahkan orang itu, ini dan sesape di skllng kite bile masalah menjelma, tapi realitinye, bykkn bersabar dan berfikir

(byk orang berfikir en menilai diri ketika susah, jarang waktu senang orang nak bermuhasabah diri..huhu..akula antaranye)

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286 .

jadi, sbrnye, kite mampu atasi problem tue, tapi kite je yg sokmo fikir negatif..

teman aku juga pernah berpesan,

sntiase ThinK POSitive

ingat,

Lihat MasaLah sebagai satu peLuang

[teringat lagi mcm ne aku wat analogi gile psl ayat nie..hehehe]

[nak abis dh nescafe nie..ermmm]

okla, nak pi solat en tgk DH episode 21 season 6
(baru abis download tadi)

:: harap2, byk yg dpt manfaat dari ape yg aku share hari ini ::

(akhir2 nie sokmo asyik autosave failed)
(sodap pulak aku makan mempelam yg rumatez aku bawak dari umah nie..hehe)

kalu byk mende yg aku mengarut kat post nie, sorila sbb biasela,
orang sakit niey otak die kecelaruan ckit...hehe

meNarik Mey ini


selamat pagi semua murid~murid!!!

aku terlintas utk spend time blogging kejap sblm nk tdo jap agi
[dalam kul 2.30 pg nnt]




sambil melayan kek coklat buatan Kak Moon
[thanxs,mmg sodap]

sape nak, amekla..aku tinggal sikit utk korang..hehe

ingatkn nak share ngan si emo tp lupe la plak td sbb asyik ber"chat"
[aku dh buzz kat ym, hang dh tdo kowt]



sebelum tue,
ingatlah,
insan yang pergi meninggalkan kita, akan tetap pergi jua,
manakala kite yg maseh hidup inie, perlu meneruskan kehidupan dgn sebaiknya


sblm ke tajuk entry, aku bengang gile, perghh ngan virus ym nie..
ade ker die send image kpd sume member2 aku.
pastue, diorg ingat aku plak yg send,
x pasal2 aku kene banned!!! (huhuhu)
sesape tau care cmne nk handle probs nie, bgtau erk!!!


:: SO, Ape yg menarik May inie ::


2 Mey ~ AIM



hahaha..patot ker tulis??? cT menang 2 awards, br tgk td)










4 Mey ~ Test SpeakinG mUEt

(gabra siott, aku skali dgn Yoe, Rasis eN sHAFIK)



7 Mey ~ BiRTHday classmatez aku, si johorian, aLiff Chombie



8 Mey ~ hAri Ks IPG~ksm & sOciAL Nitez


(tema pakaian mlm tue adlh RETRO & bLack, White en Red)

amacam?? ade idea ???



11 Mey ~ Birthday Ida, si budak keCik


15 Mey ~ malam Kebudayaan kaMpus/hostel/asrama IpG~ksm


16 Mey ~ fiNaLe Desperate Housewivez Season 6

(cmnela ending die???)


17 mEy~ downLoad Last episode DH S06...

(sedang mencari peminat cite DH nie!!! bole share2 ngan aku)


18 mEy ~ exam paper EngLish

(bulan exam weyy)


19 mEy~ exam paper B.MeLayu


26 mEy~ exam paper Kajian SOsiaL 1


30 mEy~ birthday assistant aku, Mc Na


di kesempatan ini gak, aku nak buat tag sbb
aku telah di"tag" oleh senior aku, kak SwEtz jagung!!!



1) Adakah anda happy sekarang?


agakla....


2) Kenapa anda happy?


baru lps borak2 ngan member


3) Apakah benda yang boleh membuat anda happy?


dihargai


4) Pernahkan anda menerima tag?

sedeynye, TAK



5) Nyatakan warna yang anda suka.


biru


6) Berikan kepada orang yang anda mahu tag.

Sila beritahu kepada orang yang anda tag supaya dapat respond.

(klu nak lebih pown bley, kurang pown bley)


taknak tagged sesape sbb br je tag diaorg hari tue


7) Nyatakan sifat orang yg anda tag. Nak tulis panjang berjela pun takpe asalkan anda happy.


x yahla jawab soklan nie


:: {sambil menguap membuat konklusi} ::


gudLuck buat sesape yg amek Muet


bckp psl muet/engLish, aku terase rindu giLer ngan kenanGan choRaL speaking skool aku..huhu


enjoylah bulan Mey nie erk...

kalu korang rase ade ape2 yg aku miss, bgtaula via komen..hehe


akhirnye, aku tamat menulis kul 2.49 pagi...