Saturday, May 1, 2010

al-fatiHah

afternoon evryone!!!
it's saturday already
bdw, Slmt Hari Pekerja buat semua warga kerja @ Malaysia
en WELcome May to 2010


{bercerita sambil melayan secawan Nescafe en
seMangkuk me Perisa udang (betul2 ho liao) {sbnrnye xlah sedap manapown}
aperpown, yummie...

hari ini ade satu cerita yg syok utk dikongsi bersame

aku bgn lmbt hari nie (dlm 12.oo tghr)
ok tak???

tapi, jgn bimbang, SUbOh ttp di hati...[hahaha]
aku bgn pukul 6 pg td, lps suboh trus tdo memanjang..
(plan nk panjat bukit keluang tapi ntah..tdo memanjang)



apbl aku bgn pukul 12 td, aku pown mula routine dgn :
~ masak ayer
~tgk video Nobody by wonder Girls HD yg download dari youtube (nie sume pengaruh Mcna)
~nak BAGI MAKAN IKAN jiran (nie die punca tajuk post aku)

aku pown bukak bilik jiran aku, Arif Atoz
utk bagi ikan die mkn (mcm biasela)
tp, amat mengejutkn apbl aku masuk en tgk dlm akuarium,
sume 3 ekor ikan tue dh mATI...
aku tergamam???



"mcm mane ini sume boleh terjadi??"

aku pown trus ambek phone en call tuan rumah.. [yg ketika itu sdg mandi~manda di lata]
slps bgtau arif (yg mmg terkejut gile),
aku pown memulakan tugas mengkebumikan kesemua ikan2 nie
berhampiran dgn bilik arif (tepi bilik die)

[jgn roh2 ikan tue dtg kacao aku mlm nie suda]

"arghh..jgn kaco aku, aku x bersalah, aku x bunoh korang"

(ironinye, slps aku bg mkn ikan2 nie smlm, aku terpikir kalulah ikan2 nie mati kne baham ngan kucing sbb tingkap bilik arif nie terbuka..
(tp mustahil sbb kucing x bole melompat pegi kwsn tingkap bilik die sbb xde laluan,
laenla mcm tingkap bilik aku)

akhirnye, Mmg MATI pown walaupown bukan sbb kucing..



terase bersalah pown ade sbb aku yg mnjga ikan tue,
en mrk pown mati ketika berada di bwh jagaanku.. (waaaaa...)



di kesempatan ini, aku ingin memohon maaf kpd jiranku, Arif ats kejadian ini.. walaupown ini takdir, tp rase brslh ttp menghantui diri..
dhla 2 drpd 3 ekor ikan tue br beli smlm (waaaaaa)

tp, aku still terpikir gak,
" sbb ape diaorg bole mati erk?? nk kate x ckp mkn, cukup!!, cume
yg aku perasan, kipas (or ape ntah menatang warna itam tue) mcm x berfungsi ketika aku check akuarium tue"



ape yg buat aku terdetik utk tulis dlm post kali ini ialah sbb ::

1~ ketika aku mula menatap ikan2 nie pd hari khamis yg lalu, aku berkata pd diriku "alangkah beshnye kalu dpt jd mcm ikan2 nie, bahagia jer, walaupown hidop x bebas, tp nmpk cam hepi jer"



2~kematiannye mengingatkan aku pada arwah hamster member aku
(byk nye menatang yg mati)insaf~insaf
(teringat plak kat arwah din beramboi yg meninggal tanpa diduga)

3~ aritue aku ade gak terpikir
" nak gak bela ikan mcm nie"
tp, bila dh jd mcm nie, xnkla...(waaa... lagi)

4~aku lbh mengingati mati ( x ready lagi)
mmg terase la, lbh2 agi wak2 aku kebumikan ikan2 nie dlm tanah
[x letakla gamba kubor2 ikan nie, nnt berhantu plak blog aku nie]

5~bila kematian itu datang, ia datang tanpa diduga, pulang tidak berhantar

6~kebetulan nenek belah ayahaku skrg sdg kritikal nie hospital kajang,aku takowt sesuatu akn berlaku kpdnye (terutama slps mimpi mlm td)
harap2 wan cepat semboh en tdk ade ape2 yg burok akn menimpa wan aku
kpd yg bace post nie, tlg doakan keselamatan en kebaikan buat wan aku

aperpown, peristiwa ini mnjd pengajaran berguna utk aku..huhu
yg penting, kite kene bersyukur dgn ape yg kite ade & sntiase percaya
"tHINgs happen for a ReASon "

at last,
sedekahkanlah al-fatihah buat ikan2 nie
en saudara-mara kite yg tlh pergi ke rahmatullah(waaaa.. lagi)


6 comments:

pandaZemoo said...

makne nyer da ade 2 kubur la kat citu..huhu..

ispiderz said...

nnt ikan2 tuh p kco ,,aiyok,,tgu la mlm nie,,haha,,
kematian,,suatu yang pasti,,kematian insan yang paling disayangi,,terlalu menyakitkan,,,sob3x,,

Mujahadah Al-Knight said...

Salam'alaik...

Kesian ikan2 tu... Mungkin mereka terlebih makan kot hehe...

By the way, saya bukan Wan... Saya adalah Adah... Wan adalah sahabat saya...

Mencari yang Hakiki

mierra ilzarya said...

smoga wan ko cepat smbuh....
aku pon bru tau dri ayh aku pg td...
sbr ye...
byk2kan berdoa kepadaNYA...
ALLAH sntiasa brsame kite...

Rynn Cowbra said...

Ikan tue possibly mati sebab terlebih makan. Sebab dia terbalik ke atas kan perutnyer.

Ikan emas memang akan makan dan makan dan makan dan makan.

There's a legend I knew that goldfish would not stop eating until their stomach burst with a POP!

hehe :)

mE iS aS said...

u kate kipas tu xbfungsi kn...sbb tu la kot..xde oksigen...aka air buih2,,,