Saturday, September 4, 2010

dugaan menjelang syawaL

sure ramai org skang niey sdg

packing brg2 nk blik kg
shopping raye sakan
dgr lagu raye memanjang

cbuk tulis kad/sms/mms raye
wish2 kat fb
(penuh noti)

hari ini nak cite 1 keysah x brape sius + sedikit sengal + byk lucu

ak tlh smpai rumah terchenta pd 9.15 pg smlm (jumaat)

spttnye ak tlh smpai lbh awal around 2.00 pg pd hr yg same!!

tau asal lmbt??

nie sume sbb sengal en suke sgt tdo ats bas smpai tlajak...
yg besh tue, tlajak jaoh nak mampus dr destinasi spttnye...

prjlnn ak menaiki sani express (mmg beshh,pueh ati boh, x nyesal ckit abuk)ikut tiket aku ialah :

jerteh - kUala lumpur

aku plak spttnye turun dekat rumah aku

jerteh - kuala lipis (rumah aku cniey)- kuala lumpur

ttp, dsbbkn tlbebey tdo, aku telah terlajak sampai
bentong (xpsl2 kene turun kat cniey lak)

padahal aku dh yakin sgt, lps berhenti kat mrapoh tu, ak xkn tdo ag..tpt ttdo gak
korang bayangkn kul 4.30 pg ak sampai bndr bentong, the city is was empty..sape2 pown xde.
mcm cite resident evil plak..kuar2 je bdnr tue kosong..
aduii..berdebar gak aku..

jd, misi aku yg seterusnya ialah patah semula dgn naek bas biase utk balik rumah
masalahnye, bas plg awal kul 6..
so, ape harus ak buat??

slps call my mom, ak pown trus pg surau terdekat utk lepak2 smntara tunggu kul 6 pg..

kat surau tue plak, ak tllh jumpe sorg pakcik yg agak #$%%(bukn lucah ye tp mereng),
tapi apekn daya, layan jela, kang laen plak jdnye.. (Korang bayangkn die ble ckp x henti2)..


so, ak pown mintak x-cuse utk solat jap..
lepak2-solat sunat-bace quran (nk hilang nervous sbrnye, xtau asal ati aku rase somethin je)

sO, lps subuh, tepat2 je kul 6 ak kluar dr pintu surau tu, bas central pown lalu..
maka aku pown mulakn prjlnn kembali ke raub

spnjg prjlnn yg lalu kwn jln lame (bas express x lalu jln lame), mcm2 aku tgk..
bebudak cina yg duk pedalaman sumenye kuar awal pg utk pegi skool (around 6.20)
mmg ramaila bebudak cina naek bas tue...

dlm kul 7, ak smpai raub..(mujur dh ade bas)
trus naek utk ke lipis lak..
spnjg prjlnn nie plak ak tgk,
-ade mak cik tue dh tua kot, angkat byk2 brg(sayur etc..) utk dijual di pekan sari kat benta

- sorg pakcik yg tua bertongkat, susah nk jln, ntah mane nak pg agaknye,
nak naek bas pown lmbt (mood sedey lak)

-bebudak kg pg skool (bgaye sakan mcm nk pg clubbing jah)

- makcik konduktor bas yg dh tua bangka tp melaram mcm mak datin
(duk keje ats bas je pown...single ag kowt, nk usha bakal suami..tp baek tau mak cik nie..aku suke)



sesambil texting damak through sms (member ipg aku), ak pown trus menyusuri prjlnn pnjg aku nie..
lame dh sbnrnye x naek bas lin siong yg dh uzur nie...

so, dlm kul 8.30 (++), ak pown smpai bandar lipis yg amat ak sayangi(???)

tunggu mak aku jap/borak2 ngan kazen aku jap(ofis dye dekat ngan stesen bas),

around 8.50, mak ak smpai..
pg shopping brg2 dapur jap..

finally, 9.15 pagi tepat, ak pown slmt sampai rumah!!!
yeah~!! misi accomplished


secara mudahnye prjlnn aku hari tu ::

jerteh-lipis-benta-raub-bentong en patah balik -raub-benta-lipis!!!

2 moral values yg ak dpt spnjng prjlnn tu ::

1- maseh ramai lg insan yg idop serba kesusahan en yg memerlukan
2- bukan mudah sbrnye nak balik kg halaman di waktu raye!!

aperpOwn, skurang2nye, nothin' bad happened to me!!

keysah aku menjelang hujung ramadhan....
korang plak (tambah sedey lak, aku ttinggal kopiah kesayangan aku yg bentukmcm tutor aku pnye, cik norisin..bengang tol)


3 comments:

mE iS aS said...

yeay..im da 1st here...hahahah..

ish2...teruja siot aku bace post ko ni..mcm2 jd nye ekk..tu la..nsihat aku..len kali tdo ag..bkn ape..tdo tu wajib..kah3..

p/s ko ambk x gmba pakcik mereng kt surau tu..kot2 aku knl ke.

gEnEraL aRe-yiE aL-BaNjaRi said...

besa la jaim....dok di perantauan....
aku pon kdg2 terlajak gak smpai ke jepun....lek je....kdg2 2 smpai ke sabah....lg2 time raya ni kan....hahaha....

kat msjd2 n surau2 time posa ni mmg rmai pkck2 gila isim....ko x mtk no ke kat die....gerenti btol la die bg....kah3....

zumiela7 said...

As :: lupelak nk ambek gambo pak cik tu..la, pttla ade iras2 hang cik as..huhu

pakmOk:: manela ak tau ade ramai org2 cm g2 bebulan pose nie..xpela, dugaan semata2...